De verf

Chemisch proces dat door zonlicht wordt geactiveerd

Bij Studio Steengoed maken we gebruik van speciaal ontwikkelde verf om lucht te kunnen reinigen van stikstofmonoxide, koolstofmonoxide, bacteriën, gassen en zelfs bepaalde virussen. Dit werkt via een chemisch proces, dat door zonlicht wordt geactiveerd, net als het fotosynthese proces dat we kennen van de bladeren van groene planten. Ieder oppervlak dat is beschilderd met deze verf wordt zo een luchtzuiverende schildering die helpt om mensen te beschermen tegen de schadelijke gassen.

BOYSEN® KNOxOUT ™ bevat CristalACTiV ™ fotokatalytische technologie, dit is ultrafijn titaniumdioxide, (TiO2) dat energie van licht absorbeert en gewone waterdamp omzet in hydroxyl en peroxyl vrije radicalen aan het oppervlak van de TiO2.

Deze vrije radicalen, gecreëerd in miljardsten van een seconde, worden reactieve deeltjes die schadelijke luchtverontreinigende stoffen afbreken, zoals stikstofoxiden (NOx) die in contact komen met het oppervlak. Schadelijk NOx-gas wordt omgezet in salpeterzuur dat direct wordt geneutraliseerd door alkalische calciumcarbonaatdeeltjes in de verf, waarbij onschadelijke hoeveelheden calciumnitraat en verwaarloosbare hoeveelheden kooldioxide en water worden geproduceerd. Calciumnitraat is in water oplosbaar en kan gemakkelijk uit de film worden verwijderd, waardoor er een schoon oppervlak overblijft dat klaar is om de volgende verontreinigende stof die met de film in contact komt, te reinigen.

Een groot voordeel van deze fotokatalytische reactie is dat het ultrafijne TiO2 niet wordt verbruikt in de reactie, maar slechts een katalysator is die continu vrije radicalen genereert zolang er voldoende licht, lucht en vocht is. Bovendien geeft deze reactie de verf zelfreinigende en antibacteriële eigenschappen.

Of simpel gezegd …

Met behulp van licht reageert BOYSEN® KNOxOUT ™ met CristalACTiV ™ -technologie op schadelijke stikstofoxiden (NOx) afkomstig van de uitstoot van motorvoertuigen, oplosmiddelen uit fabrieken en energiecentrales en neutraliseert dit via een chemisch proces. De NOx wordt afgebroken en omgezet in onschadelijke stoffen die bij de volgende regenbui eenvoudig worden weggespoeld.

BEWIJS DAT HET WERKT!

Diverse tests laten zien dat het werkt.

In Manilla en Londen zijn er uitgebreide tests gedaan met deze verf. Als resultaat van deze tests werd geconstateerd dat met een totaal geschilderd buitenoppervlak van 4.100 m2, tot 0,44 g NO2 per m2 per dag werd verwijderd. Deze informatie is vergelijkbaar met het feit dat 1 volwassen boom 0,42 g NO2 per dag filtert.